Mangalia

 


Mangalia este o frumoasa statiune cu un vechi si bogat trecut istoric, oras-port la Marea Neagra intemeiat la inceputul secolului VI i.e.n. sub numele de Callatis, de catre colonisti greci veniti din Heracleea Pontica, pe locul unei asezari autohtone mai vechi, Cerbatis.

Pe langa plaja cu nisip foarte fin, statiunea Mangalia beneficiaza de prezenta lacului Mangalia cu o suprafata de 260 ha si adancime de peste 10 m, cu bogate izvoare de ape mezotermale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate si sodice. Alti factori naturali de cura care recomanda statiunea pentru afectiuni reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice, neurologice periferice si altele sunt namolul sapropelic extras si transportat din Lacul Techirghiol si namolul de turba extras din turbaria aflata in nordul orasului.

Un interes turistic deosebit il prezinta Cetatea Callatis, din care s-au pastrat cateva vestigii. La nord de ruinele cetatii se situeaza necropola elenistica, din secolul IV - II i.e.n. O alta necropola, din secolul IV - VI e.n. se afla la marginea de vest a orasului, unde se mai gaseste si o mare necropola tumulara din epoca greaca si romana, in care s-au descoperit in anul 1959, "mormantul cu papirus" din secolul IV i.e.n. in care a fost gasit un papirus scris in greaca, azi distrus, unicul descoperit in tara noastra.

Obiective turistice foarte importante sunt si Moscheea "Esmahan Sultan" din Mangalia, cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania, ridicat Ón anul 1575, inconjurat de un cimitir mahomedan ce contine morminte vechi de peste 300 de ani si Pestera Movile de langa Mangalia, descoperita in 1986, unica in lume pentru ecosistemul descoperit in interiorul ei, care a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani si care functioneaza pe baza chemosintezei (aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care traiau intr-un mediu foarte sarac in oxigen, insa foarte bogat in hidrogen sulfurat, dioxid de carbon si metan).
Un alt obiectiv demn de vizitat este Muzeul de arheologie Callatis, infiintat in 1925 si reorganizat in 1962, construit pe baza descoperirilor arheologice a unor urme materiale neolitice, grecesti si romane.
statiunea Mangalia
statiunea Mangalia
statiunea Mangalia